APICULTURA POLSKA PASIEKA „LEKI Z PASIEKI”
Historia Powstania :
Pasieka Leki z Pasieki , powstała w 2015 roku , jako zwykła pasieka z chodowlą pszczół . Początki były dość specyficzne ponieważ zaczynałem od jednej, dwóch a docelowo trzech rodzin pszczelich. W kolejnych latach stopniowo zwiększałem ule które wykonał mój tata, a najstarszy , pierwszy ul który posiadam , jest ponad 100 letni, wykonany prostą metodą ciosanych desek. Dziś już używany w razie potrzeby lub braku wolnego ula. Mimo iż moja pasieka liczy 5 lat praktyki samodzielnej, to do jej założenia przygotowywałem się już w szkole podstawowej, czytając, obserwując czy też próbując poszerzać swoją wiedzę. Tradycje pszczelarskie w mojej rodzinie sięgają , lat 50 tych dwudziestego wieku, kiedy dziadek , oraz dziadka bracia po mojej linii nazwiska , przez ponad 50, 60 lat prowadzili własne pasieki aż do końca swojego życia. Ostatni brat dziadka zmarł w 2007 roku w wieku 90 lat i do samego końca pracował przy pszczołach. To u niego rozpoczęła się moja pszczelarska przygoda. A ja w 2015 roku odbudowałem pasiekę po dziadku od podstaw. Nazwa ” Leki z Pasieki ” ugruntowała moją pasję pszczelarską, na zasadzie apiterapii medycznej, a sama w sobie była tytułem pierwszej książki prof. Bogdana Kędzi i mgr. Farm. Elżbiety Hołdernej-Kędzi , którzy to przez ponad 30 lat opisywali działania apiterapii i medycyny naturalnej łącznie z fitoterapią. Ten tytuł , jak i moja pasja medyczna wzięła swój początek w dziele rozwoju współczesnej apiterapii który kontynuuję i rozwijam. Staram się pomagać ludziom w różnych dolegliwościach, gdzie już wszystkie możliwe środki zawiodły. Oprócz obserwacji, opracowuję nowe preparaty lub usiłuję tworzyć skuteczne na konkretne dolegliwości.
Apiterapia:
Apiterapia medyczna, to nauka, dziedzina medycyny jako apis – pszczoła z greki i therapii jako leczenie, a więc w polskim rozumienie słownym ” pszczoła leczy ” a więc pszczoło lecznictwo. I oczywiście dosłownie jest to skuteczna i prawdziwa nazwa. Już Hipokrates, Gallen, Paeacelsus, czy ostatni Ojciec Apiterapii współczesnej dr. Philip Terć ( Czeski – Austrowęgier ) zmarły w Słowenii w 1917 roku a żyjący na przełomie XIX i XX wieku , stosował apiterapię w swojej praktyce lekarskiej, z przewagą na leczenie bólów reumatycznych , jadem pszczelim. To Terć , jako pierwszy w historii , ugruntował kanony współczesnej Apiterapii i dał początek podstaw późniejszym medykom do praktyki i nowych opracowań terapeutycznych. Przełom XIX i XX wieku w którym przyszło mu żyć, był znany z epoki wynalazków i nowych technologii także medycznych. Ciekawą publikacją z tego okresu jest dwutomowe wydanie Biltza ” Nowe Lecznictwo Przyrodnicze ” , które dziś niestety dopiero w wyniku wielu patologii leku syntetycznego sztucznie wytworzonego w labolatorium farmaceutycznym znów wraca do łask, co z racji bezpieczeństwa powinno nas cieszyć, ale nie oznacza to że mamy już pełną świadomość, ona nadal w dalszym ciągu, ciągle musi się powiększać. Należy pamiętać, że nasze zdrowie , zaczyna się w codzienności, a więc w codziennych nawykach żywieniowych a kończy się tam , gdzie zaczyna się choroba. Choroba jako bunt organizmu na codzienną dietę. Niestety , ładnie się mówi, zaś wykonanie jest nieco trudniejsze ale wymaga od nas konkretnej decyzji,. To tak jak nawyk codziennej porannej kawy. Czy nam się chce wstać czy nie, wstajemy i robimy kawę, tak też powinno być ze zdrowymi nawykami. Dla właściwego zdrowia warto też się wysypiać, wypoczywać regeneracyjnie oraz mniej stresować po prostu odpuszczając wiele złości i zdenerwowania. Trzeba pamiętać, że stres to ojciec chorób, a brak wypoczynku ich matką. Żywność, gdzieś sama z siebie jest ważna, ale stres i brak snu ma równie istotne znaczenie. Warto zatem zmieniać poważne sprawy , w codziennych małych nawykach. Jak wielu z nas wie, życie składa się z drobiazgów, nie ma nagłych wybuchów zachwytu, a małe codzienności które kształtują naszą codzienność. Podobnie zdrowie, wybierajmy dobre nawyki. Wracając do apiterapii, wśród preparatów jest nie tylko miód, pierzga lub pyłek, ale także mleczko pszczele, jad pszczeli czy propolis, który ma potężne zastosowanie w leczeniu wielu chorób , sercowo naczyniowych, infekcyjnych i wirusowych oraz wielu innych. Najprostsza metoda stosowania apiterapii w praktyce to zamiana cukru na prawdziwy miód. I wcale tu nie ma znaczenia czy to jest wrzosowy,, nawłociowy, wielokwiatowy czy lipowy. Każdy miód jest dobry pod warunkiem że jest naturalny. Każdy miód prawdziwy wykazuje właściwości przeciw grzybicze i przeciw wirusowe, ale także sededatywnie, działajac na organizm, co wpływa bardzo dobrze. Warto używać także regularnie propolis, pomaga nie tylko zwalczać patogeny ale także działa jako bariera ochronna przeciw chorobom wewnętrznym narządów, sercowo naczyniowym, zakrzepicom, oraz wpływa na rozrzedzenie krwi. Warto zatem wcielić te dwie proste sprawy do codziennej naszej diety, a więc miód i propolis.
Uczulenia :
Uczulenia występują bardzo sporadycznie czy rzadko. Sprawdzić możemy poprzez potarcie skóry ramiona czy nadgarstka propolisem, i jeśli nie mamy zaczerwienienia, pieczenia, świądu czy innych to możemy stwierdzić iż nie jesteśmy uczuleni na propolis. Inne produkty zazwyczaj nie są uczulające . Jad pszczeli, jest bardziej uczuleniowy, więc w razie co skuteczny jest zastrzyk przeciwhistaminowy, który warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza latem, gdzie nie tylko pszczoły, ale osy czy szerszenie częściej atakują słodkie wpadając do domu czy siedząc na owocach w sadzie lub pod drzewkami owocowymi typu śliwa, grusza, jabłoń. Warto pamiętać że pszczoły nie wyrażają agresji poza ulem czy w terenie,pszczoła może użądlić, jedynie w poczuciu własnego zagrozenia życia.
Pasieka Leki z Pasieki :
Wracając do mojej pasieki, chciałbym się tu pochwalić, wpisem do Sieci Dziedzictwa ” Culinary Heritage ” Europa, decyzją Samorządu Województwa Mazowieckiego z 12 października 2020 roku. Jest to Europejska sieć dziedzictwa kulturowego, w produkcji lokalnych dobrych pod względem jakości produktów. Poza tym , pasieka posiada status Ekologicznej produkcji pod numerem 14993 w jednostce certyfikującej rolnictwo ekologiczne, a także pod numerem 14998 jako produkcja dziko rosnących ziół które są wykorzystywane w produktach pasiecznych. Poza tym jako producent jestem specjalistą pozyskiwania i konfekcjonowania produktów pszczelich, co pomaga w skutecznym pozyskiwaniu produkcji pszczelarskiej. Jestem także rzeczoznawcą chorób pszczół, ale te nie wpływają na człowieka ani nie wpływają na produkt pszczeli. Pszczelarstwo jest nie tylko moją pasją , ale tez sposobem pracy zawodowej. Miłość do pszczół , bierze swój początek w szacunku do przyrody, natury i tego co w stanie organicznym nas otacza, gdy zrozumiemy tę prawdę, spojrzymy na nasze środowisko nieco inaczej. W ubiegłym miesiącu zainstalowałem także domek do apiterapii. Oddychanie powietrzem ulowym jest jedną z części apiterapii medycznej. Powietrze ulowe działa niejako spacer wśród drzew lub w lesie sosnowym. Ułatwia oddychanie, obniża ciśnienie, uspokaja organizm, czy pozytywnie wpływa na narządy wewnętrzne. Powietrze ulowe leczy oskrzela , płuca, także astmatyczne ale w szczególny sposób reguluje problemy naczyniowe i sercowo- naczyniowe. Powietrze ulowe równe jest dobremu spacerowi po sosnowym lesie, o ile czujemy się w nim dobrze. Siła drzew ma tez swoje znaczenie lecznicze, z umiarem.
Łukasz K. Uliasz
Pochodzę z Rodziny o tradycjach pszczelarskich, samo moje nazwisko już na to wskazuje, ale zarówno Dziadek, jak i Dziadka Bracia poprzez 50 lat utrzymywali pszczoły i zajmowali się gospodarką pasieczną, począwszy od lat 50 tych aż do roku 200. Ja odnowiłem pszczelarskie tradycje w mojej rodzinie, gdzie od 2014 roku rozpocząłem gospodarkę pszczelarską kontynuując rodzinną tradycję po dziadku. Ule wykonał mi mój Tata, stolarz, ule ekologiczne, zaś pierwszy ponad 100 letni, dziś czasem użytkowany stoi jako eksponat w pasiece. Cenię naturę i przyrodę stąd staram się gospodarować wyłącznie w ulach ekologicznych, co także pozytywnie wpływa na zdrowie pszczół oraz na środowisko naturalne. Pasieka Posiada numer rejestracyjny 14073503, a 12.10.2020 roku decyzją Samorządu Województwa Mazowieckiego została wpisana do sieci Culinary Heritage Europe, jest to Europejska sieć produktów rolniczych wyróżniających się wysoką jakością, a więc jest to jeden z Europejskich certyfikatów jakości który posiada nasza pasieka i działalność pszczelarska i medyczna.
Wokół Pasieki rosną dzikorosnące zioła , które podlegają certyfikacji producenta ekologicznego pod numerem PL-EKO-014998 a pasieka pod numerem 14993, w jednostce certyfikującej EKOGWARANCJA.











